ΠΩΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ LOGISTICS ;

6-3-12

Η ανεκδιήγητη δυσκολία που περνάμε έχει και ένα καλό : Μας εξαναγκάζει να οργανωθούμε, ώστε να μειώσουμε τα κοστολόγια μας. Πως αλλιώς θα επιβιώσουμε, αφού σε περιβάλλον ύφεσης πρέπει συνέχεια να «ρίχνουμε τιμές» ; Όπως έλεγαν και οι παλιότεροι, «το ζόρι βγάζει λάδι» ή «ουδέν κακόν αμιγές καλού» (ρήση Στωικών φιλοσόφων).

 

Οι δραστηριότητες logistics αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και αποτελούν πράγματι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα κόστους. Ειδικότερα, τα logistics των τροφίμων ή όπως λέγονται τελευταία, τα «ψυχρά logistics», κοστίζουν πολύ περισσότερο : Τα προϊόντα αποθηκεύονται και διακινούνται διαρκώς σε ελεγχόμενες συνθήκες. Όμως, τόσο η κατασκευή, όσο και η λειτουργία των κέντρων «ψυχρών logistics» (Ψυγείων) είναι 3 – 4 φορές ακριβότερες από τις αντίστοιχες του «ξηρού» φορτίου. Εδώ λοιπόν δεν έχει αστεία : Το ρητό «doing more with less» είναι πλέον απαράβατη προϋπόθεση. Πρέπει να μάθουμε να αξιοποιούμε τους πόρους μας με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Είδαμε που κατέληξε ο στείρος ανταγωνισμός, ποιος έφτιαξε τις περισσότερες δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αποθηκών, για να βάλει μέσα τις δεκάδες χιλιάδες κωδικούς ! 

Η σωστή κοστολόγηση είναι το απαραίτητο ξεκίνημα. Οπωσδήποτε, δεν είναι απλή υπόθεση, οι βασικές όμως αρχές είναι απλοϊκές και κοινές, τόσο για το ξηρό, όσο και το ψυχρό φορτίο. Επίσης, η λογική είναι ίδια, τόσο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όσο και για τους εξωτερικούς παρόχους (3PLs). Απλά, οι τελευταίοι πρέπει να προσθέσουν και το κέρδος τους. Ως δια μαγείας όμως, συνήθως οι 3PLs είναι πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους ιδιώτες, λόγω τεχνογνωσίας και καλύτερης αξιοποίησης των  πόρων μέσω της ομαδοποίησης. 

Για μια σύντομη παρουσίαση, που έκανα σε ένα πρόσφατο συνέδριο
logistics και αφορά τις βασικές αρχές κοστολόγησης υπηρεσιών logistics, δείτε     εδώ
     Απλά για προβληματισμό ….