ΕΚΠΆΙΔΕΥΣΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
25-5-12 

Για πολύ χρόνο, ασχολούμαστε ποιος θα πάρει τη Κυβέρνηση, ποιος θα μας γλυτώσει, αν θα βγούμε από το ευρώ και άλλα πολλά, που εκφεύγουνν από την ουσία του θέματος, που όπως και να το κάνουμε, ευρώ ή δραχμή, Σαμαράς ή Τσίπρας, είναι μια : Εκεί που φθάσαμε, χρειάζεται πολύ δουλειά για να ξεφύγουμε. Δουλειά που θα πάρει χρόνια, ίσως και γενιές ολόκληρες. Όμως, κάποτε πρέπει να ξεκινήσουμε. Εξάλλου, όλοι πλέον γνωρίζουμε, ότι το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό. Όλη η Δύση μαστίζεται από ύφεση, μετά την ευφορία της εύκολης πίστωσης, της φούσκας των ακίνητων και της φούσκας των χρηματιστηρίων. Όλη η Δύση «χαλάρωσε» και τώρα όλοι έχουν το  ίδιο θεμελιώδες  πρόβλημα και πρώτη – πρώτη η Αμερική, που βλέπει τη θέση του παγκόσμιου ηγέτη να χάνεται κάτω από τα πόδια της. Ο δρόμος είναι μακρύς και επίπονος, ενώ ο Κινέζος κερδίζει συνέχεια έδαφος (θα τον προλάβουμε άραγε ;).

Το 2009 ο OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) διοργάνωσε παγκόσμιο διαγωνισμό γνώσεων και κριτικής σκέψης, μεταξύ των προχωρημένων εθνών. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για τη Δύση, ενώ η θέση της (άλλοτε πρωτοπόρου) Αμερικής προκαλεί έκπληξη. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Δεν βλέπω εντυπωσιακότερα αποτελέσματα για τη «μυθική» Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Αντίθετα, δείτε πόσο εντυπωσιακή είναι η επίδοση των Κινέζων, Κορεατών και Σιγκαπουριανών.  Ίσως, εδώ βρίσκεται το πραγματικό έλλειμμα και η εξήγηση για τη παρακμή της Δύσης.

Κάθε συζήτηση για βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να αρχίζει από εδώ : Πλήρη ανασύσταση του εκπαιδευτικού συστήματος. Κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάσει τους νέους της, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και να είναι σε θέση να ανταγωνίζονται (και να ξεπερνάνε) τη «CHINA & CO»... Όλοι έχουν ευθύνη, εκπαιδευτικοί, κοινότητες, πολιτικοί, γονείς, γείτονες, επιχειρήσεις και φυσικά οι ίδιοι οι σπουδαστές και εργαζόμενοι. Ο εργαζόμενος του αύριο πρέπει να έχει εξαιρετικά προσόντα «by default», κάτι που μέχρι τώρα εθεωρείτο «κατ΄ εξαίρεση».  Δείτε εδώ μια έγκυρη άποψη περί αυτού, από τη παγκόσμια βιβλιογραφία.