ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΞΗΡΑΝΣΗΣ ΜΕ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΚΑΙ ΚΕΝΟ

Σαν διεργασία ξήρανσης ορίζεται η απομάκρυνση του νερού από τη μάζα ενός προϊόντος. Χρησιμοποιείται ευρέως στα τρόφιμα, για λόγους προστασίας τους από μικροοργανισμούς (από μια κρίσιμη περιεκτικότητα νερού και κάτω δεν επιβιώνουν οι μικροοργανισμοί), αλλά συχνά και για γευστικούς λόγους (τραγανότητα, νοστιμιά). Επίσης, η μείωση του όγκου οδηγεί σε εξοικονόμηση κόστους logistics. Η ξήρανση εφαρμόζεται σε βιομηχανικό επίπεδο και για άλλα, εκτός τροφίμων προϊόντα, όπως φάρμακα, παραφάρμακα, προβιοτικά, ξύλο και χαρτί. Το σύστημα ξήρανσης με βαθειά κατάψυξη και κενό θεωρείται πλεονεκτικό για θερμοευαίσθητα προϊόντα, αφού τούτα δεν υφίστανται θερμική ταλαιπωρία. Συνεπώς το αποτέλεσμα είναι πιο γευστικά και θρεπτικά προϊόντα. 

Δείτε περισσότερα: ΞΗΡΑΝΣΗ ΜΕ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΚΑΙ ΚΕΝΟ.pdf